Monday, June 23, 2008

Medley

Nu stiu altii cum sunt dar eu n-am chef sa scriu de fotbal. Deloc. Nu stiu de ce, ca la meciuri ma uit, si pareri am, slava Domnului. Poate tocmai de asta… În general oamenii nu prea-s interesati de parerile altora, conversatiile sunt pauze în care fiecare asteapta sa termine ce are celalalt de zis si sa-i dea drumul cu parerile lor. Asa ca n-am sa ma întind despre fotbal, nici macar despre "ai nostri" care au jucat cum au jucat (prost). Poate as zice vreo doua chestii despre rusi (joaca bine, suprinzator de rezistenti si cu un nivel tehnic la fel de bun ca întotdeauna)… sau despre turcaleti! - care sper sa piarda. Altfel, pareri oti avea si voi desi m-ar mira sa fie la fel de bune si valabile ca ale mele. Evident!

Poate am chef sa scriu despre altceva. De exemplu, am descoperit (prin cineva din familie, ceea ce mie mi-a re-demonstrat ca educatia si gustul pentru vin din familie în primul rând, veste proasta pentru opincari si rurali dar ce sa-i faci, unii mai trebuie sa si mature asa ca baieti si fete, care nu va place scoala nu va chinuiti ca piata muncii va gasi ceva si pentru voi si în cel mai bun caz veti chiar fi imortalizati de unul altul cineast sau scriitor cu vâna pentru film social!) am descoperit deci, reiau închizând paranteza asta pe care poate nici nu mai stiati ca am deschis-o, un scriitor elvetian, Nicolas Bouvier, care a scris câteva jurnale de calatorie ca si colaterala a peregrinarilor sale prin lume, ba prin Japonia, ba-n Ki Moon (haha, Coreea adica! - tâmpita gluma dar sunt sub contract sa scot doua pe post cel putin), ba Irlanda de Nord. Pagini dupa pagini ramâi fermecat de darul pe care îl are de a observa detalii si personaje care ajung sa sugereze un loc. Unele personaje sunt fantastice de-a dreptul si multe din pagini te poarta cu gândul la Borges, dar Borges care n-ar fi calatorit prin cartile din biblioteca ci chiar prin lume! Ce chestie! Dat naibii Borges asta.

În alte stiri, Mugabe a reusit si de data asta: Tswangirai a plecat capul. Al naibii si Mugabe! Pe undeva e impresionant cum reuseste sa se tie si sa le dea la toti în freza, si mai ales la vârsta lui.

Închei potpuriul asta cu o picatura varsata pentru George Carlin. RIP.




P.S. "Medley" înseamna "amestec", "pot-pourri". Am pus titlul asa în scopul nobil de a ridica nivelul cultural al maselor. Umbra fostelor Camine Culturale pluteste pe acest blog si ne îndeamna: "Tovarasi, ridicati-va cultural! Nu ramâneti la locurile voastre!"

11 comments:

Anonymous said...

Tovarase, de ce vrei dumneata sa strici randuiala si ne ispitesti pe calea devierilor intelectualiste? Bouvier in sus si-n jos pe harta - mda, mai treaca mearga. Dar Borges si Mugabe in aceeasi oala a datilor naibii, nas in nas, scrasnind din dinti unul la altul, ei, uite dumneata ca asta mi se pare prea de tot. E ca si cum i-ai pune in aceeasi oala pe Coelho si pe Becali (proportiile comparatiei mi se par extrem de corecte:).
Asadar, revino pe calea cea dreapta si zi-ne de Piturca si de Mutu, zi-ne d-alea potpuriuri care este si care ne place;)

Anonymous said...

Mugabe e un criminal jalnic caruia i se pregateste debarcarea sangeroasa pe care o merita. Asa ca nu e de luat nici macar in ras un asemenea dictator feroce.

mailman said...

Tovarase Horia, voi pune problema intelectualismului în blogosfera româna mai ascutit. Între timp doresc sa propun, tovarasi, ca si tovarasii Piturca precum si cei din colectivul sau sa iasa în fata adunarii si sa îsi faca autocritica cu privire la felul nedemn si necurajos în care s-au comportat în fata colectivului advers. De mai multe ori s-a putut observa în rîndul lor, tovarasi, o lipsa de convingere care a daunat bunei desfasurari a partidei. Tovarasi, asa nu se mai poate! Sa ne îndreptam si sa ne ridicam! Sa nu fim indolenti! Cu vointa si exercitiul sa lovim în fotbalul prost si în neglijenta!

Afara de asta, mie într-adevar mi s-au parut asemanatori acel Bouvier si acel Borges, si nu numai prin initiala! (deh, glume de alfabetizati) pe ici colo prin punctele esentiale. O alta asemanare a fost cea între descrierea pe care Bouvier o face orasului Kyoto din anii '60 (în "Cronici Japoneze") si cea facuta de Stefan Zweig Vienei dinainte de razboi, în "Lumea de ieri": parca e vorba de acelasi oras! Probabil orasele pe care le iubim le vedem la fel :))

mailman said...

@ Irinuca

Evident, daca as locui în Zim probabil ca n-as râde. de fapt nici acum nu prea râd, e mai degraba un rictus. Sincer credeam ca Tswangirai se va tine tare, dar se pare ca Mugabe si Zanu PF au reusit sa sperie opozantii, si acum dupa ce Tswangirai s-a dat batut, vor sa-i si îngroape.

Anonymous said...

Bine, bine, tovarase, dar cu Mugabe ce-ai avut? Ce sa caute dumnealui intr-o expunere cu rol constructiv precum aceea a matale?

Anonymous said...

Hai sa dam in Robert Mugabe ca/i la moda si asa ne invata propaganda americano/britanica. Ei daca interesele unchiului Sam o cer, la zid cu cel ce a condus lupta pentru independenta Zimbabwe, a stat 10 ani in inchisoare in tinerete pentru cauza poporului sau, pe care l/a tinut unit si liber din 1980 incoace.

mailman said...

A, Mugabe? Era ca sa justifice titlul!! (râsete în sala)

De fapt primisem un email de informare din partea MDC, partidul de opozitie din Zimbabwe, si mi-am adus aminte de alegeri, dar tot asa deconstruind micile miracole le banalizam! :)

mailman said...

@ Timur Lenk

Haha, da, i-a tinut uniti, ca în bancul ala cu râdem glumim dar nu parasim incinta! Dar sa stii ca uniti neuniti ei tot se cara cu sutele de mii când pot, nesimtitii! Natie de nerecunoscatori domnule, pai altudneva unde s-a mai vazut ca si cei mai saraci dintre saraci si tot sa aiba la bani de dus cu roaba?!

Anonymous said...

Mugabe n-a făcut şcoala pe la Oxford? Mă rog, prin verdea Anglie, pe undeva? Şcoală înaltă! Şi a dus inflaţia pe noi culmi! I-a umilit pe nemţi! Nu pe ăştia de azi, pe ăia de l-au ales cu două mâini pe tovarăşul Hitler!

mailman said...

@ Constantin Gheorghe

Asa este, a fost student prin corespondenta la University of London! În plus, se pare ca citeste regulat The Economist :)) Chiar, ma întreb la ce i-o fi folosind?!? Conturile în Elvetia de obicei se îngrijesc singure.

Mugabe are si el particularitatile lui (vreau sa zic, afara de faptul ca e un dictator sângeros etc.). E "teetotaler", adica nu bea niciodata alcool, dar deloc, si e vegetarian... Hitler avea si el toate caracteristicile (desi nu complet vegetarian), dar cu toate astea nemtii din Republica de la Weimar nu l-ar fi votat niciodata pe Mugabe!

Anonymous said...

Va sa zica, in concluzie, democratia cu tocanita de vitel se tine... Sa ne fie de bine!